TL nr2 1988  

Butcher


Mr Moon var nämligen slaktare till professionen, men även flugans färger lär ha spelat in. De blåsvarta vingarna har ungefär samma färg som det traditionella brittiska slaktarförklädet, den blanka kroppen minner om skarpslipade verktyg och den klarröda tagen om nystyckat kött. Vill man göra flugan ännu "blodigare" kan man som bekant byta ut det svarta hacklet mot ett rött och kalla flugan Bloody Butcher.

Så nästa gång din skotska Ghillie håller fram en Butcher i sin valkiga näve och ber dig pröva "a wee scottish fly" vet du bättre. Men säg för allt i världen ingenting. Skottarna behöver sina illusioner precis som du och jag.
Rolf Ahlkvist


Butcher är en fluga som man gärna förknippar med dimmiga berg, ödsliga hedar och mörka hemlighetsfulla vatten långt uppe i det romantiska Skotska Höglandet. I själva verket uppfanns den i början av t800-talet av två kumpaner från Tunbridge Wells i syd-västra England, Jewhurst och Moon. I många år kallades flugan "the Moon Fiy" och blev en stor favorit bland flugfiskande engelsmän.

Vid mitten av 1800-talet byter flugan namn och beteckningen Butcher (slaktare-n) blir vedertaget över hela den brittiska övärlden, mycket till mr Moon's förargelse får man förmoda. Förklaringen till namnbytet är enkel.


Copyright © Fiskeklubben Nymphen