Fiskeprofilen Morgan LiljemarkKärleksfull lemmel-par

Harr från Tjirtjan-strömmen

Patrik Parviainen, chefsguide


Vem katten är det frågar sig nog många Nymphar i synnerhet de som inte är idrottsintresserade. Morgan är en framstående juniorcurlare, sedan ett år medlem i Nymphen och inte minst välutbildad fiskeguide som senaste sommaren jobbat på campen Tjuonajokk vid Kaitumälven. TL träffade honom mellan två ismakarpass i curlinghallen.

- Vadå välutbildad?
- Jag har gått tre års gymnasieutbildning i Forshaga på SportfiskeAkademien. Det har jag verkligen haft nytta av på campen, men faktum är att den tyska jag läst har betytt mest. Det dyker upp så många fiskare från Holland och Tyskland.
- Var gjorde du praktik?
- Tjuonajokk sommaren innan! Det var då jag blev lovad jobb senaste sommaren.
- Jobbade du i campen hela sommaren?
- Yepp, från 28 juni till 13 september! Åkte inte hem en enda gång! - Hur gick det med tjejen i Karlstad då?
- Inte alls. Hade ingen hemlängtan, flinar den alltid lika glade Morgan och fortsätter med att berätta om livet på och runt campen, där han var huvudansvarig för renhållningen, en nog så viktig och ansvarsfull syssla.
- Hur många var ni som servade gästerna?
- Vi var 13 stycken inklusive praktikanterna, som kom från Forshaga. Som mest var det 70 gäster, i snitt kanske 40.
- Nå är området nedfiskat snart med sådan beläggning?
- Definitivt inte! Dykningar i sommar har visat på oförändrat antal harr. Enormt bestånd men så har campen egna regler. På kortet får man ta fem fiskar per dag men campens gäster tar högst en som är mellan 35-45 cm eller över 55 cm. Alla mellan 45 och 55 sätts tillbaka. Vidare såg man vid dykningen inga tecken på att "catch-and-release" har haft någon negativ effekt.
- Finns det inget negativt med att så mycket folk fiskar på samma platser?
- Jo, definitivt är det ett problem med slitage av naturen framförallt runt de bästa fiskeplatserna som Taivak-strömmen.
- Hinner du med något fiske för egen del?
- Jag har ju arbetstid från morgonen till runt fem -sex på kvällen och då blir det ju inget fiske men sedan kan det bli, men det är lätt att bli kräsen på harrfisket. Lätt att bli bekväm. Man drar sig för att gå ut och fiska på grund av mygg, blåst och så vidare. Öringfiske är min favoritsysselsättning men då drar jag oftast upp på fjället som Borgefjell. Den verkliga tjusningen med att vistas så långa tider här ute det är naturen! Gissa var jag skall jobba nästa sommar?
- Jag anar, men inte kan du leva på att bara jobba på somrarna?
- Jag har planer på att bli hovslagare som min far. Praktiserar just nu för fullt och skall börja utbildning till hovslagare i Skara snart.
- Det förefaller för en utomstående som dyrt att fiska i Tjuonajokk?
- Helt riktigt. 7000 kr för vecka exklusive det mesta som mat, båt, guidning.
- Hur ser en favoritdag ut för dig som fiskeguide?
- En finguidning, heldags, som jag hade tio sista dagarna i somras för några nybörjare. Båtkörning, matlagning, flugfiskeinstruktion till det facila priset av 1950 kr per dag och person.
- Kommer du och lyssnar på Lennart Bergqvists föredrag om Tjuonajokk i januari?
- Säkert. Det var kul att träffa värmlänningar däruppe och inte minst andra storfräsare från resten av landet som Gunnar Westrin.


Stig Sewik


Copyright © Fiskeklubben Nymphen