TL nr? ++++  

Fiske i Rendalen 2008att optimera kastlängd och riktning samt även föreslå lämpligt flugval. De olika vattendragen har vi delat upp, informellt, i olika sträckor vilket eliminerar störningsrisken för varandras fiske. Planlagt eller strukturerat fiske skulle man kanske kalla det för.

Ett annat störande moment som vi inte kan planera bort är väderleken, speciellt i fjällvärlden där det kan slå om ganska snabbt. - Vi hade en sådan dag, med regnställ på, där vi fick stå i "givaktställning" nästan en hel timme. Men vad gör det när öringen kom igång därefter. Det var då Erik och jag fick de första öringarna på den här resan följt av ilskna blickar från tre stycken fårbaggar. Fårbaggarna, vilka följde våra rörelser, krävde extra uppmärksamhet från oss. Trots detta lyckades vi dock landa öringarna.

Kvällarna fylldes med eftersnack, utvärdering av dagens fiske och ett och annat gott råd till varandra. Stämningen steg ju längre kvällen/natten led, men vad gör det i goda vänners lag. Stugorna var proppfulla och en del satt på sängkanten och andra stod i brist på sittplats. Alla hade fått fisk!(?) En del hade fått öring och en del till och med sex stycken. Det låter kanske lite skrytsamt, men det var inte jag.

Vi åt fisk tre gånger på fem dagar. Halstrad, grillad men även traditionellt tillagad av Lennart Grann i grannstugan som en kväll bjöd på nyfångad öring vilket var fenomenalt. Lennarts sätt att tillaga öring toppade alla av mig tidigare kända tillagningssätt. Det smakade verkligen gott! (receptet kommer i TL-4). Att vi hade roligt behöver knappast påpekas och att vi skall träffas nästa år igen var vi alla överens om.


Laszlo

Vi är några nymphare från Karlstad samt flugfiskare från andra delar av landet som årligen träffas vid Rendalen i Norge för öring- och harrfiske. Normalt har vi inget planerat, men som regel sammanstrålar vi vid midsommar.

I år, 2008, var det också blandat med nymphare och "utsocknes". Antalet och ålder varierar från år till år, men en del av oss som hänger med än idag har fiskat i dessa vatten sedan 1990-talet och ännu tidigare (jag själv och sonen Erik från 1990).

Det är inte bara ålder som varierar, även kön om en i blygsamt numerär. Efter fyra års frånvaro har Cecilia återvänt och är lika framgångsrik som under de tidigare åren. Harren som hon lyckades lura var i kiloklassen. I dessa mindre vattendrag är detta en riktigt stor fisk.

Ja, medan vi drömmer, så tar ungdomen över och visar oss andra hur man fiskar med framgång. Sonen Erik har, förutom två tappade, lyckats landa fyra öringar. Jag fotograferar och försöker spela in lite av händelserna på video. Det händer också att jag i min iver trampar på en och annan spötopp, till sonens förtret.

Vi har några vattendrag till förfogande som hyser både öring och harr men även enbart öring. Vattendragen passar även för seniorer men det är definitivt inget "put and take" vatten. All ära för teknik och teoretiskt kunnande, men den viktigaste egenskapen är den individuelles fysik, vilket jag kan påstå av egen erfarenhet är en av de viktigaste förutsättningarna för ett lyckat fiske. Men vi seniorer får inte misströsta, vi behövs ibland för att "speja" efter fisk i de klara vattnen samt att ge råd för   
   
   


Copyright © Fiskeklubben Nymphen