TL nr1 1990  

Fiska med Chatrine


Då händer det som inte får hända. Plums! hela jag försvinner under vattnet efter att ha halkat på en sten. På ett mirakulöst sätt lyckas fisk, spö och jag sjäiv komma upp på torra land. Cathrine skrattar hejdlöst plus dom andra femton som såg mitt ofrivilliga dopp. Givetvis finns inget ombyte med, men en sådan här fiskedag får inte försakas, nu när rätt fluga hittats. Slänger mig i bilen och försöker sätta nytt hasrighersrekord Björntjäm - Högåsen t o r. Under tiden får givetvis Cathrine på en fisk. Hon som aldrig fått något större än en abborre på kroken förrut. Håven hade givetvis jag med mej. På något oförklarigt sätt lyckas hon ändå få upp den på land, utan min experthjälp! Nu är det så att Cathrine aldrig skulle komma på tanken att ta i en levande fisk. Dom är så slemmiga säger hon. Hur skulle hon nu få död på fisken, priesten hade jag givetvis också med mej. men handlingskraftig som hon är så fann hon råd. En Heinkel Trocken flaska ser nästan ut som en priest med lite fantasi. Så den tog hon och dunkade i skallen på den stackars regnbågen. Det grämer mej oerhört att jag missade den synen. Det var en lycklig och stolt Cathrine som mötte mej när hastighetsrekordet var ett faktum.

Avslutningen på dagen var inte sämre. Cathrine fick en regnbåge till och jag fick fulI pott. Så kan det gå när man tar med sin sambo på fiske. En dag som vi minns med glädje båda två.

En vecka senare var jag där igen och kom i samspråk med några andra fiskare. Vi kom givetvis att prata om fisket i tjärnen och jag berättade stolt att jag veckan innan fått full pott. Då säger den ena killen: Ja det var du som bada va?! Då övervägde jag faktiskt att köpa ny fiskeväst och hatt.

Jan Petersson

Jag hade trötrnat på dom eviga gliringama från min sambo Cathrine - vart har du fisken ? vore det inte billigare att köpa fisken i affären än att slänga ut flera tusen på fiskegrejor osv.

Jag försökte förklara att naturupplevelsen var minst lika viktig. Hon förstod inte hur någon kunde tycka det var roligt att springa runt en tjärm, när det blåste halv storm och regnade. Vad är det för konstigt med det brukade jag säga, det gör ju varje normal människa.

Nu var det inte våra olika förhållanden till fiske jag skulle berätta om, utan den gången jag faktiskt fick med henne på fiske. Disken var diskad, huset var städat, gräsmattan klippt, rabatterna rensade så nu kom hon inte undan längre. Jag packade iordning en pick-nick korg bestående av kaffe, smörgås, räkor och ett par små Heinkel Trocken flaskor. Vad gör man inte för att få sin älskade på bra humör. Vi hade beslutat aff åka upp till Björntjärn, som inte ligger så långt hemifrån. Det var en underbar försommardag, så det skulle nog kunna bli ett bra fiske.

När vi kommer upp till tjärnen syns vakringar överallt. Vi lyckas hitta en ledig plats vilket inte åär så lätt nu för tiden. Jag utrustar Cathrine med ett spinnspö och själv riggar jag mitt flugspö, drar på vadarna och smyger ut i vattnet. Till höger om mej står ett flugfiskeproffs och lägger ur flugan i eleganta 25- meters kast. Jag drar av löslina från rullen och mbörjar luftkasta medveten om att proffset tittar på mig. Här gäller det att visa vad man går för, och anstränger mej till det yffersta att få ut så mycket lina som möjligt. Pang! Där sitter den, flugan i tallen alltså. Fnitter hörs från strandkanten, fiskar du talöring säger Cathrine. Proffset vänder sig bort och det syns lång väg vad han tänker. Självförtroendet sjunker rejält efter en sån start. En timme och åtskilliga flugbyten senare utan ett enda hugg är självförtroendet noll. Fisken vakar nu hejdlöst runtomkring mej. Enda glädjeämnet är an proffset inte heller får någor Jag sätter på en harörenymf, som fettas in. Under hemtagningen plogar jag den lätt i ytfilmen. Och se det var rätt medicin, en regnbåge smäller på. Regnbågen kämpar tappert och gör flera luftsprång. Jag flinar överlägset mot proffset, men i samma stund slår en båge på hos honom också. Den lyckan var kortvarig! Min verkar i varje fall vara större än hans. Jag lyckas till slut håva fisken och börjar vada i land.Copyright © Fiskeklubben Nymphen