Grusning av södra vägen 2008


En av klubbens viktigaste uppgifter i dag, är att förbättra södra vägen till Svarttjärn och göra denna farbar minska risk för skador på medlemmarnas bilar. De kraftiga skyfall vägen fick uppleva 2004 vållade kraftiga skador och kräver ständigt kostnads krävanda åtgärder av oss.

Årets tema på arbetsdagen var att med en kraftsamling göra förarbetet för grusning. Konkret innebar detta att ta bort större stenar, fylla ihåligheterna och ordna avrinningskanaler samt att sladda vägen. Det senare gjordes av Olle Thegerström som med ett antal körningar, från Olsätersväg till vändöglan. Detta var ett enormt och viktigt arbete inför den kommande grusningen. Vägen var därmed klar för dagens grusning, den 20 oktober.

Att skaffa väg-grus i år var inte det lättaste. Sandlyckans grus, utanför Molkom och varifrån vi tidigare skaffat grus, kunde inte leverera p.g.a. diverse problem. - Det var en utmaning för mig att hitta en nytt och lämpligt grusleverantör så nära som möjligt för att hålla fraktkostnaden nere. "Den som letar, finner" som det heter. Efter ett antal telefonsamtal hamnade jag på LBC-frakt, där jag kom i kontakt med en trevlig och hjälpsam person som hjälpte mig till rätta. Jag fick lära mig hur väg-gruset skall vara avseende grovlek och att det skall innehålla rätt mängd stenmjöl som bindemedel. Sagt och gjort köpet var klart på "stående fot" och tryggheten jag kände efteråt är svår att beskriva. Vi gjorde upp om mötesplats och tid. Älvsbacka kyrka kl. 8.00.

Med god marginal startade jag hemifrån för att vara framme i tid. Detta var tur för mig, för den täta morgontrafiken och allt regnande underlättade inte körningen. Bilkön bara växte bakom mig, för att inte tala om den irriterande bilisten närmast bakom vilken låg som ett frimärke på mig. Jag hann knappt svänga mot Hagfors, ifrån bilkön, när mobilen ringde. Som tur var hade jag mobilen lättillgänglig och kunde svara direkt. Dröm om min förvåning så var det en kvinnlig röst som undrade var jag var någonstans. "Jag framme redan, för säkerhets skull…". Jag kollade klockan och konstaterade att jag hade en halvtimme till godo. Jag som trodde att jag är den enda som gillar att hålla tiden. Jag blev ganska nyfiken på den kvinnliga chauffören och jag glömde mörkret och regnandet och väl framme satte jag mig jämte henne i förarhyttan. Där satt jag ända till efter kl. 13.00, med få undantag för diverse bilder vilka jag tog för Tight Lines och för hemsidans räkning.

Vi hade inte tråkigt för hon var en pratsam tjej som kunde hålla stämningen uppe, under hela fyra turer mellan Svarttjärn och Väse Grus. 56 nya kubikmeter grus pryder numera Södra vägens toppskikt och vilket gett vägen ett rejält lyft.

Gissa var jag köper grus ifrån nästa år?

Laszlo


Copyright © Fiskeklubben Nymphen