Havsöringsfiskejag på att testa med att fiska med Bombardaflöte och fluga. Det fungerade jättebra, man kastade långt och kunde fiska av större områden. Enda nackdelen var att jag inte fick någon fisk på det sättet heller.

Resan bjöd även på en hel del underhållning förutom själva fisket. Den mest minnesvärda är nog växlingstricket när boendet skulle betalas. En stor del av torsdagskvällen ägnades åt att gemensamt försöka räkna ut vad var och en skulle betala. Som en räddande ängel dök vår ordförande upp och han löste problemet på mindre än två timmar. Hans lösning var att om man delar 3000 kr på 11 deltagare så blir det 300 kr per man, sen betalar var och en ytterligare 200 kr till honom. Därefter skall Christer Spetz betala var och en 50 kr varefter några skall betala tillbaka 10 kr till Christer. Ingen trodde på hans uträkning men vi var alla överens om att det hade varit enklare om vi hade haft vår kassör med på resan.

Det inträffade även fler minnesvärda episoder men eftersom vi utlovat varandra full diskretion kan jag inte nämna några detaljer här. Den som vill veta vad som händer på våra resor får lov att följa med själv.

Trots det magra fiskeresultatet (fyra fiskar på 11 fiskare och tre fiskedagar) hade vi några underbara dagar på västkusten. Kvällarna ägnades åt god mat och dryck och sedvanliga fiskehistorier. Många kunde berätta om härliga fighter, halva backingen ute, stora öringar och landade öringar som inte höll minimimåttet på 45 cm. Alla historier hade som vanligt det gemensamt att trovärdiga vittnen saknades.

Vi bodde bra i vandrarhemsdelen på Nösundsgården och vi passade också på att titta på deras nybyggda hotelldel. Den är ett prisvärt alternativ för den som önskar ett mera bekvämt boende, nytt för i år var även att de serverar en jättebra frukost till ett lågt pris. De passade även på att göra reklam för en nystartad lokal sportfiskebutik på nätet. Jag har inte testat den än men det kan vara värt att kolla.
Årets havsöringsfiske gick av stapeln den 3 - 5 april och vi åkte som vanligt till Nösund på Orust. De flesta av oss åkte efter lunch på torsdagen för att hinna med ett fiskepass på kvällen.

Efter två dagars fiske visste fortfarande ingen av oss hur en havsöring ser ut. Det var först på lördagen som några av oss kunde landa fisk och då var det som vanligt de duktigaste fiskarna som fick napp. Jesper Bood tog upp två fina havsöringar och Per Stenberg och Niklas Löfgren fick var sin. Att Jespers höll minimimåttet (45 cm) blev fullständigt klarlagt eftersom han blev kontrollerad av Kustbevakningen som noggrant mätte hans fisk. Alla fiskar landades på GP eller varianter på den flugan. Vi fick också en del napp på borstmask-imitationer men inga fiskar landades på dessa flugor. Laszlo var hela tiden intresserad av hur det gick för oss och han hade telefonkontakt med oss för att få reda på fiskeresultatet och vilka flugor som gav fisk. Eftersom fisket gick trögt misströstade några men Mark Wardle insåg snabbt svårigheterna med havsöringsfisket och han specialiserade sig i stället på att fiska sandskädda. Han hade betydligt större framgång i detta fiske och han landade två fina skäddor och kunde med gott samvete reta dem som inget fått.

Inför resan hade vi under en av klubbens videokvällar lärt oss att fästa flugan med den modifierade rappalaknuten. Den ger en överlägsen rörlighet åt flugan och den kan nog vara värd att pröva även i andra sammanhang. Flera av oss hade även skaffat linkorgar till den här fiskeresan. Av videofilmerna om havsöringsfiske hade vi lärt oss att linkorgar är ett måste och vi hade stora förväntningar på våra investeringar som sträckte sig från en IKEA-korg för 18 kr till en statuskorg från Simms för 895 kr. Vi blev inte så mycket klokare på om linkorgar är ovärderliga eller inte eftersom ingen av oss som hade linkorgar fick någon fisk.
Eftersom jag inte fick något på vanligt flugfiske passade

Text & bild: Ingemar Malmström


   
  Flugvalet är inte alltid den lättaste...   Kusiner emellan råder lugn och behärskning. Per ser nöjd ut med   gårdagens fångst...
   
  En avslappnad fiskare som drömmer om flera och större fiskar   Havsöring från Orust, 46cm, tagen på GP. Fångstman: Per Stenberg.

Copyright © Fiskeklubben Nymphen