TL nr4 2001  

Hösten som varit...
Peter Vahlstrdm med en präktig öring

Stolt därför att det kanske var först på plats vi riktigt förstod, vad dessa fiskevårdsentusiaster uträttar. Vi giorde nedslag på olika platser efter Edsälven, vilken rinner ut i Sandaälven. Den senare är uppväxt och lekområde för Järnsjöns unika storöringsbestånd. Framöver skall storöringen även kunna komma upp i Edsälven längs en sträcka på 6,3km redan hösten 2001 genom de många biotopåtgärder, som är vidtagna. Mycket imponerande tyckte vi och som till del framgår av bilder vi tog.

Det blev inte någonting utav med harrfisket i Sysslebäck som var planerat. Endast en anmälde intresse. Kanske älgjakt lade hinder i vägen för en del. Nåväl vi forsöker nästa höst igen. Denna gång planerar vi en harrfiskeresa till Plassen som ligger vid Trysilälven alldeles på andra sidan norska gränsen. Boka in början av oktober redan nu!

Många kul och intressanta fiskevideor visades på Gjuteriet i oktober. Framförallt den "privat-gjorda" från Thailand. Den kommer att visas igen denna gång i december. Var så säker! En stor komplimang till kvällens tekniker Ulf Olsson , vilken ordnat storbild med en kanonbra ljudbild.

Föreläsningen med Mikael Frödin hade många sett framemot och jag tror inte han giorde någon besviken med inte mindre än 400 bilder på programmet. Mellan- och storlaxar duggade tatt, nästan så att man blev lite mätt.

Sådana ofattbara mängder med lax som visades. Dock är jag säker på att de flesta flugfiskarna i salongen sträckte på sig lite extra när Mikael som i en bisats berättade om det osannolika harrfiske han blivit ombedd att bedriva nedanfor dammen i Alta. Harrantal och storlek har nämligen ökat enormt nedanfor dammen sedan den byggdes med följd av att medeltemperaturen stigit och foljaktligen insektslivet därav. Man var nu rädd att den storvuxna harren lade beslag på laxsmolten. Därfor skulle harr fiskas upp. Vi fick se bilder på en del av dessa 200 harrar och den storleken får man leta efter. Harr över kilot och två kilo blev det många.

Kul var att inte mindre än 50 personer letat sig upp till föreläsningen på Universitetet. Hela 22 stycken var inte medlemmar i klubben utan hade via inbjudningar, länstidningarna hittat dit. Ett bra bidrag till flreläsningskostnaden kunde en nöjd Laszlo konstatera.

Stig Sewik

En lång räcka aktiviteter planerades för Nymphens medlemmar vid halvårsmötet i september och det mesta har genomförts mestadels med lyckat resultat. Höstinsättningen av öring blev lite tokig då det "pytsades" av misstag i dubbelt så mycket fisk, som var tänkt, men det kostade oss inte nämvärt mer än som planerat.

Nympbenredaktören Torgny Lindén, här tillsammans med sin son, studerade ivrigt Laszlos bindteknik


Misstaget var ju inte vårt! Fisket därefter har ju varit blandat för många men dock inte för vår nyblivne fiskebroder i Nymphen Peter Wahlström, vilken gått fram som "en slåttermaskin" i öringbeståndet. På den korta tid han fiskat har han så gott som fullständigt fyllt sin årskvot. Man bävar inför nästa säsong eller rättare fisken i Svarttjärn borde bäva när man tänker på att Peter deltagit i höstens lyckade flugbindningskvällar med Laszlo och fått lärt sig att binda "strukfurerat". Den korta och intensiva kursen forlängdes med ytterligare ett antal kvällar då hela tio man och en kvinna (!) ställde upp.

Avundsjuka borde alla nymphar vara som inte följde med till Årjäng för att studera vad Bruno Sjökvist med kollegor uträttat runt om i Årjängs kommun. Jag tror det var en lite stolt ordförande Jesper Bood som överlämnade diplom, check och T-shirt till Bruno som mottagare av Nymphens fiskevårds-stipendium.

En utav deltagarna på Laszlos flugbindningskurs var Tommy Kallerdahl. Gissa att vi blev lite avundsjuka, när han dök upp i början av kursen med en bild på nyfängad Gullspångsörirg. En bamse tagen i Norsälven på inte mindre än 7,5 kg.
Jesper Bood överlämnar diplom och check till fiskevårdssipendiaten Bruno Sjökvist
Copyright © Fiskeklubben Nymphen