Rödingfiske i Savalen 2002Många nämner den första isen på hösten som den bästa fisketiden, men den är ju svår för oss i Sverige att passa. En gång har vi provat tidigt utan någon större framgång. När det gäller vårfisket på Savalen är det tyvärr inte som på Hardangerviddas isar utan blir sämre än i februari. Synd eftersom kylan avtar och den underbara vårsolen tittar fram i slutet av april. Men man kan ju inte alltid få allt.
Att sätta sig i bilen efter en vecka varande i god fysisk kondition, ett par kilo lättare efter all skidåkning, längtande efter en varm dusch och ivrigt spekulerande om vem av oss som skall få Nymphens årliga kaggpris efter all rödingfångst: Ja, det måste upplevas!

Vår stugvärd Halvard Strypet här tillsammans med Lars Gustafsson ivrigt diskuterande vilken upphängarfluga som fungerar bäst
Vår stugvärd Halvard Strypet här tillsammans med Lars Gustafsson ivrigt diskuterande vilken upphängarfluga som fungerar bäst


Det är oftast svinaktigt kallt på morgonen men det kan bli så här behagligt fram på dagen

Två granna, rödingar blev fångade på s k långedrag
Två granna, rödingar blev fångade på s k långedrag

Hyttan som vi hyrde första året på Savalen
Hyttan som vi hyrde första året på Savalen


Stig Sewik

Artikelförfattaren i den position som vi är vana att se honom i

Högt uppe på fjället i karthörnet av älvarna Glomma och Folla i Norge ligger en flikig och uppdämd sjö, Savalen. Sjön lärde vi äldre känna som Nordens Mecka för skridsko-åkare. Nedanför det enda hotellet runt sjön gjordes varje år i ordning en skridskooval, där de flesta norrmän som "Hjallis" och "Kuppen" tränade och tävlade så även många svenska

Så småningom nåddes vi svenskar av ryktet om den fina rödingtillgången och tal om grov öring i sjön. Under åren har ett gäng Nymphar dragit upp på isfiske mestadels i februari månad, då vi funnit den tiden vara bäst. Första resan gjorde Jan Janson och undertecknad 1990, då vi lyckades via kontakter skaffa övernattning hos en originell fårabonde, Halvard. Denne gästar vi för övrigt fortfarande på våra årliga turer. Halvard har så småningom överlämnat gården och fåren till sin son och ägnar sig på heltid åt is- och båtfiske efter röding, kikmete efter sik och harr på Glommas is och jakt (sannolikt inte officiell sådan). Han är en mycket skicklig rödingfiskare och har många rävar bakom örat. Först när vi bjudit honom på den sedvanliga helaftonen, då lättar han ett ögonblick på fiskets hemligheter. Då får vi veta årets färg på upphängarflugan och hur man exempelvis låter blänket skära ut i sidled på 14 meters djup för att sedan sakta lockande dras efter botten. Det tillhör också bilden att Janne mutar honom varje år med cigarettpapper och tillhörande tobak samt ett och annat rödingblänke som han gillar. I gengäld kommer varje år Halvar att fara runt och mäska upp några hål med ostmassa. Själva fisket sker sedan på vanligt sätt med blänke, tafs och maggot.

Denna ostmäskning tycker vi inte direkt är någon höjdare, men tyvärr det går inte att komma ifrån att det är en väldigt effektiv metod att samla ett stim röding. Metoden förutsätter att det inte är speciellt strömt i vattnet. Hål som mäskats upp på Savalen brukar markeras med en namnsticka och gud nåde den som lägger beslag på någon annans hål. Vi har varit med om en del kontroverser genom åren med norrmän!
Vårt sena rödingfiske på is brukar vi förlägga på Mösvann på Hardangervidda. Fler fiskar tar vi men betydligt mindre genomsnittstorlek. Där är inte mäskning möjlig på grund av vattenströmning.

Åtminstone fyra saker ökar möjligheterna att få bra fiske. För det första försöker vi vara på plats, när det är fullmåne. Det bestämmer vår avresa. Hittills stämmer detta fenomen alltför bra för att vi skall kunna ignorera det. Fråga mig inte varför det har betydelse!
Mäskning ett par dagar innan påverkar som sagt positivt. Tyvärr börjar Halvar få problem med knäna så han har svårt att åka långt. Hårt för en gammal landslagsman på skidor.

För det tredje är som vanligt vissa fiskeplatser bättre än andra och bästa fiskeplatsen ligger en timmas rask skidåkning bort över isen. Slutligen är det viktigt att fiska med en relativt stum lina då vanligt fiskedjup ligger på 14 till 18 meter.

Första året vi fiskade på Savalen bodde vi i ett obeskrivligt elände till hus, sannolikt en fårkätte. Fisket var lysande och det var egentligen enda anledningen till att vi ville tillbaka efter denna tur. Rödingar upp till 6 hg fick se dagens ljus! Numera bor vi riktigt mysigt alldeles vid sjön i en timrad något primitiv hytta, men med "rinnande vatten" med tillhörande isyxa. Alltså en liten bäck runt stugknuten.

Det är en tuff och härdande miljö att tillbringa en vintervecka där. Oftast är vi där i slutet av februari. Det är många gånger temperaturer mellan -20 och -30 grader, när vi ställer oss på skidorna för den timmeslånga färden över en oftast lättåkt snöyta på sjön. När så solen stiger över horisonten sjunker temperaturen ytterligare ett par grader. Detta brukar ofta inträffa när fisket är som bäst. Snacka om att det är kallt att hala upp linan från 15 m djup i denna kyla. Men sitter fisk på och dessutom ofta: ja, då går allt!
Att se grabbarna Jan, Sven-Åke Österberg och Lars Gustavsson "duscha" i slutet av veckan i snön bredvid bäcken är en annan av veckans höjdpunkter (säger en som aldrig själv vågat) förutom det traditionella firandet med Halvar.

Efter flera års spekulerande om rödingfiske på sommaren så slet Janne och jag oss från Renafisket häromåret för att prova på båtfiske efter röding under Halvards sakunniga hjälp. Men bara ett par, visserligen granna, rödingar blev fångade på s k långedrag. Vi tröttnade rätt fort på fiskemetoden.
Halvard hade lovat oss ett rasande bra öringfiske i ett tjärn, nära där han bor. Och mycket riktigt fanns där mängder av öring i gång, när vi kom dit. Man kan lugnt säga att där kokade det. Men av mycket småfisk. Efter ett antal fångade så kom en förtretlig nordan och förstörde resten av kvällens fiske. Inom parentes kan nämnas att fiskevårdsföreningar i Glomma köper mängder av småfisk från detta tjärn och sätter ut i älven. Smart och billig metod även om det inte blir älvens originalöring.


Copyright © Fiskeklubben Nymphen