Fiskeprofilen: Anders Helseth

Berättar om hur det är att vara elev vid Sportfiske Akademin i Forshaga - 1999


synas på olika mässor och andra ställen för att "värva" nya elever. Nu senast var det i samband med Martin Falklinds besök i Karlstad. Vi har också vid ett flertal tillfällen tagit med elever från grundskolan ut på olika fiskeaktiviteter. Vi har även haft en del lektioner för elever i Forshaga om olika miljöproblem och laxen och öringen i älven.

Fiske då?
Jodå, lite fiske blir det också. Vi har bl.a. gjort resor till norra Värmland för att fiska harr och öring i Klarälven, trollingfiske i Vättern och regnbåge i Hökensås. Till våren ska vi till Hitra och Frja i Norge för att prova på havsfiske. Samtidigt ska vi även läsa marinbiologi.

Röding från Vättern 1998

Vi brukar även göra endagsresor i trakterna runt Forshaga. Västra örten, Emsen och Visten brukar vara mål för gädd- och gösfiske. Tidigare i november i år var vi i V. örten och hade ett bra gäddfiske. En klasskamrat tog en gädda på 8 kg och jag fick flera gäddor, bl.a. på flugspö. Sörtjärn och Kroppkärrssjön brukar vi meta i under sommaren. Och så har vi ett bra lax- och öringfiske i Forshaga, som vi ser från klassrumsfönstren!

"Sånt här j-la leksaksgodis kan man väl inte fiska på". Men det var som det var, inga löjor i båten, så vi började fiska med jigg. I ett av de första kasten som Anders gjorde högg det till. Ivrigt vevade han in och linan spändes till bristningsgränsen. Att det var en stor fisk förstod vi båda, men att han inte fick ta in fisken så hårt förstod nog bara jag. Snabbt släppte jag på slirbromsen på Anders´ haspelrulle så att fisken kunde få dra ut lite lina och gå ner mot bottnen. Efter några minuters kamp kom fisken upp till ytan. En stor gös. "Jan den här fisken vill jag ha!" ropade Anders och vi lyckades håva den efter ytterligare några långa minuters kamp. Med en gös i båten som vägde 4,2 kilo styrde vi sent i sommarnatten hemåt. Nöjda med vårt dagsverke och med blickarna riktade på rekordgösen började vi planera hur den skulle tillagas och vilka gäster som skulle inbjudas. I ugn, sa Anders, med en vitvinssås och färsk potatis. Så skall den tillagas. Och med en flaska gott vitt vin till. Och det var ju han som fångat fisken så han får bestämma. Väl tillbaka i vårt sommarställe, som ligger två mil därifrån, landade gösen i frysboxen i väntan på tillagning och gäster.

Två månader senare när jag låste upp dörren till sommarstället kändes en mycket obehaglig lukt. Det var början på hösten så kanske en död liten mus orsakade all denna lukt. Men efter en stunds luktande och letande stod vi framför frysboxen där den stora gösen låg.

Ett åskväder hade passerat över huset ett par veckor tidigare och en säkring hade gått sönder. Ingen av oss hade varit där under dessa två veckor så Anders stora rekordgös var nu allt annat än ätbar. Så i väntan på att kunna bjuda nya gäster och laga ny god vitvinssås får väl min käre lillebror ge sig ut på nya gösfiskeäventyr igen.


Anders Helseth

Anders Helseth

"- Jaha, så du pluggar på den där fiskeskolan. På min tid fick man minsann inte fiska på skoltid!"

Ungefär sådana här kommentarer brukar jag få när jag berättar att jag studerar på Sportfiskegymnasiet. Jag tänkte berätta för er vad som egentligen pågår innanför väggarna på skolan i Forshaga, för det är inte bara fiske!

Jag läser mitt andra år på denna treåriga gymnasie-utbildning. Förutom gymnasiet finns även en KY-utbildning (Kvalificerad Yrkesutbildning) på två år. Men eftersom jag inte är så insatt i
KY-utbildningen håller jag mig till gymnasiet. Meningen med skolan är att utbilda fiskeguider. Vi läser därför många ämnen som är turistinriktade. Vi har även totalt åtta veckor praktik på en fiskecamp. Första praktiken som är på tre veckor gjorde jag i somras. Jag var uppe i Trysilelva, på Klara camp. Där fick jag sköta de praktiska arbetsuppgifterna. Jag höll även i den dagliga fiskeinformationen. Det var tre roliga och mycket lärorika veckor. Till sommaren ska jag ut på fem veckors praktik. Skolan har ett stort nätverk med så gott som samtliga fiskecamper i Sverige. Man kan även göra sin praktik i Norge, på åland och England om man vill.

Harr från Glomma sensommar 1999

Något som jag fick erfara i somras var att språket är otroligt viktigt. Därför har vi, förutom svenska och engelska, tyska som obligatoriskt språk. Vidare läser vi många ämnen som är inriktade på natur- och miljökunskap; bl.a. kretslopp, miljö- och naturvård, fiskevård, ekologi och växt- och djurliv. Vi har också matlagning en gång i veckan. Det är viktigt att en guide kan laga mat! Jag har även haft flugbindning på schemat.

De flesta av mina lärare är aktiva sportfiskare eller f.d. fiskeguid- er. Mina klasskompisar kommer från hela Sverige, från överäkalix i norr till Jönköping i söder. Det är väldigt roligt, för alla har olika dialekter.
En viktig del i skolan är "marknadsföringen". Eftersom det är riksintag på linjen brukar vi försöka


Copyright © Fiskeklubben Nymphen