Årsfesten 2004Eftersom det fortfarande saknas en festkommitté, arrangerades årets fest av medlemmar ur styrelsen. Festen föregicks av ett föredrag av Staffan Lindström som visade bilder från Nordnorge och vi som var där satt inspirerades av granna vyer och stor öring. Staffan introducerade även för somliga av oss en helt ny och revolutionerande teknik för bindning av Streaking Caddis.

Staffan Lindström är kanske en välkänd flugfiskare samt flugbindare för många, men har på något sätt gått mig förbi. Han visade ett bildspel från bl.a. Trom i Nordnorge samt från Alta-älven och fick många av oss att längta till nästa sommar. Enligt Staffan så betraktas harren som mer eller mindre skräpfisk i Norge och det är öringen man jagar. Förutom Nordnorge så var väl Öringen huvudtemat i föredraget. Han visade bl.a. bild på en Öring fångad på torrfluga och som vägde över 3 kg!

Staffan avslutade föreläsningen med att visa en film där han demonstrerade hans sätt att binda en Streaking Caddis.

Generellt var metoden lik den vi normalt använder här hemma. Mot filmens slut band han in den bunt hjorthår som skulle bli vinge vars andra ände man normalt klipper till för att efterlikna en nattslända. Jag satt själv och väntade på något unikt och sneglade därför på tiden som var kvar på filmen. Kvar var bara sekunder av filmen och jag fattade inte hur han skulle hinna klippa flugan till dess rätta form utan att göra klipp i filmen. Jo, han tog upp en tändare, knep tag om vingen för att skydda denna och satte eld på huvudet. Det brann 2 sekunder och sedan var flugan klar.

Efter föreläsningen bar det av mot stan för festen och de flesta gick, trots de minus tolv graderna som rådde. Laszlo hade fixat till en bål som välkomstdrink och därefter serverades oxfilé med potatisgratäng till middag. Per Olsson agerade toastmaster och med precision styrde han festen mot våtare destinationer. För att bättra på drickandet arrangerade även Per en öltävling (gissa alkoholmängd!), och där "ungdomarna" tog hem första pris. Antar att han även kontrollerade åldern på dessa.

Priser delades givetvis ut och Höber fick årets förtjänsttecken för sina värdefulla och uppskattade insatser i klubben och i synnerhet i styrelsen. Han fick en tavla med motiv av Svarttjärn målat av en före detta nymphmedlem.

Tobias Rådberg tog lätt hem årets Sewikare, eller årets "Tycka-synd-om-pris" eftersom han under året inte fått en enda fisk. Tobias har under årets fiskesäsong tillbringat sin tid i Kina och för att vara fiskare torde erhållandet av detta pris varit oerhört tungt och att inte få en enda fisk bör för en annan inbiten flugfiskare vara oerhört svårt att slå!

Lena Jansson blev senare utsedd till årets nymph och hon fick här ett gäng flugor i syfte att ge henne en start inom flugfisket.

Daniel Isander läste upp nomineringen till årets Kaggpris och eftersom namnet var för tejpat visste han själv inte vem den påtänkte var. Av nomineringen att döma pekade allt mot att Jesper skulle få det eftersom han var den som var med på samma resa, men en mycket förvånad Daniel läste upp sitt eget namn. Han berättade efteråt om sin hittills största harr, men att Jesper hade slagit honom med en ännu större fisk. Jesper kommenterade det hela med, "Han slog mig inte i vikt, men han fick mer kilo". Vi förstod precis!(?)


Årets storfiskare blev inte helt oväntat Mikael Karlsson med sin öring på 2.3 kg fångad i Glaskogen på torrfluga (Ephemera Vulgata). För denna bragd fick han ta en emot en inramad bild på sig själv med öringen i famn. Kan tänka mig att han sitter därhemma med en whisky i ena handen och fjärrkontrollen i andra, och sneglar upp på tavlan emellanåt med ett flin på läpparna.

Laszlo hade knåpat ihop en frågelek som bestod av tio frågor och till en början verkade denna ganska lätt, men att när man funderade en stund insåg man att så inte var fallet. Ingen hade alla rätt och första platsen som delades av Staffan och Tobias, vilka fick nio rätt vardera, resulterade i en utslagstävling där det gällde att gissa hur många flugor som fanns i en ask. Denna innehöll 133 flugor och närmast var Staffan som därmed tog hem en flugask, blandat med Laszlos hopknåpade flugor.

Avslutningsvis skulle lotterivinsterna delas ut och inte helt ovanlig så togs de flesta priser mestadels hem av styrelsemedlemmar och då främst av dem som var eller hade varit styrelseordförande. De stora vinsterna bidrog dock Staffan med då han lottade ut sig själv som följe och guide till fiske vid Rena-älven. Inte nog med detta, han lottade ut sig själv två gånger och dessa priser togs hem av såväl Tobias (Kina-Tobias) samt undertecknad.


T Kallerdahl

Copyright © Fiskeklubben Nymphen