TL nr? 2005  

Finnmarksvidda 2005Kan detta verkligen vara sant? Jo, fortfarande finns några ställen kvar i vår värld som kan erbjuda fiske, som man kanske var van för många år sedan, parallellen med Kolahalvöns laxfiske känns nära. Detta är Hans Lidman-land, många sportfiskare har väl läst och förundrats över vilka makalösa fångster som gjordes på 40 och 50-talet. Här står vi mitt i något som säkerligen även skulle ha platsat i någon av Lidmans böcker. Dessutom får man ytterligare en tanke, då vi tidigare under veckan träffat Nils-Rolf Johnsen som i sin tidiga ungdom fick följa med Lidman på hans färder över vidda.

På något sätt har tiden stannat av här uppe på Nordens tak, det är fortfarande väglöst land, de transporter som görs går endera via forsbåt eller numera också, med fyrhjulig motorcykel samt Jeepar som tar sig fram på fjället.

Nils-Rolf och hans bror Per driver tillsammans fjällgården Nedre Mållisjokk, som på vintern utgör ett nav för skotertrafiken mellan Alta, Karasjok och Kautokeino. Då är det livat på fjället och vid vissa tidpunkter kan flera hundra personer samlas runt gården i Lavvus och festa på både den ena och andra. Vad sägs om en kväll i den jättelika kåtan som finns bredvid gården, med jojk och didgiridoo, helt magiskt enligt Per. Under sommaren är det betydligt lugnare då verksamheten baseras på sportfiske.

Förutom själva fjällgården i Nedre Mållisjokk finns det även möjlighet till enklare logi uppe vid den stora sjön Jiesjavri. Transport med båt eller fyrhjulsdriven jeep, som ordnas av Per. Området är stort vilket innebär att man sällan träffar på andra fiskande. Detta ger en känsla av upprymdhet, då man känner, att möjligheterna är näst intill obegränsade när det gäller att finna bra fiske, men för framtiden räknar man med mer besökande även när det gäller fisketurism.

Något att tänka på är att stora delar av Nordnorge är fisket exklusivt för norrmän, som turist får man då möjlighet att bara fiska inom en begränsad radie från de riksvägar som finns, om man inte som vi nyttjar de turistoperatörer som finns i området. Som en konsekvens av detta fick vi ingen möjlighet att fiska nedanför fallet i Jiesjokka, vilken rinner förbi Nedre Mållisjokk, för där börjar Tana, och laxen som går ända hit upp, är på detta sätt förbehållen endast de norske.

Är det Jannes harr måntro?

Är det Jannes harr måntro? Bästa perioden är förr harr i månadsskiftet juli/augusti. Bäst rödingfiske har man i anslutning till att isen försvinner, vilket den inte gör förrän efter midsommar. Öring finns under hela perioden, kanske inte i antal och storlek som i Lidmans böcker, men nog finns chans och möjlighet att hitta fisk på 2-3 kg.

I antal mil från Karlstad är det långt hit upp, men även här finns en fantastisk möjlighet att korta restiden, då det går alldeles utmärkt att flyga till Alta från Gardemoen. Väl i Alta ordnas med transport till Mållisjokk. Detta gör att man med lätthet äter frukost hemma, och lagom till kvällen lägger en fluga över en lockande vakring från någon av viddas storharrar.

Intressant? Ta en titt på följande hemsida KLICKA HÄR!

Kent på Fishing North har koll på området och hjälper gärna till med allt det praktiska.

Jan Hagman

Harren stiger och suger in flugan på ett lugnt, nästan makligt sätt. Jag är tillbaka på drömnacken efter ett års väntan.

Under förra årets fjällfiske fick jag och mina fiskebröder uppleva ett näst intill overkligt harrfiske, så många storharrar som fanns och förhoppningsvis finns, på denna nacke är svårt att beskriva.

Nu står jag här igen tillsammans med Bertil, Per och Jan. Vi kom redan för ett par dagar sedan upp till Nedre Mållesjokk och har redan nu haft ett bra fiske efter kilotunga harrar, blandat med en och annan vacker öring. Men detta kommer även i år att bli resans höjdpunkt. Vi har noga valt dag för denna upplevelse.

Drömharren

Dagen är helt lugn, vilket är en förutsättning för ett bra torrflugefiske. Fisken är känslig för blåst och man kan missa fantastiska fiskestillfällen om vädret inte är det rätta. Redan på håll ser vi flera stora plogar som söker sig ut i den angränsande sjön, vi tror på ett antal gäddor som gått upp och ställt sig på nacken. Här uppe på vidda finns makalöst fint gäddfiske om man så önskar, en av de sista dagarna på vår vistelse fick vi detta bekräftat. Vi fiskade då i några närbelägna sjöar och lockade ett flertal gäddor upp till 6 kg, att ta våra flugor och drag.

Hela området runt Nedre Mållisjokk är belamrat med sjöar som hyser både storharr och storgäddor i samma vatten. På något sätt har mixen gynnat både harren och gäddorna. Gäddorna håller efter småharren, vilket verkar ge mat i överflöd, harren som blir kvar, får då också en osedvanligt hög medelvikt. Utöver harr och gädda är området vida berömt för ett mycket fint rödingfiske, då i huvudsak runt den jättelika fjällsjön Jiesjavri. Dessutom finns det mycket fin öring i hela området.

Allt stämmer, när vi kommer närmare ser vi några stora vakringar. Det känns konstigt på något sätt, att återigen stå och blicka ut över en ström som jag knappast trodde jag skulle återvända till, jag lovade mig själv efter förra årets fiske att det skulle bli ett långt uppehåll med harrfiske, för bättre än det året skulle det nog inte kunna bli. Men visst kunde det bli bättre, det fick vi erfara. Det var inte gäddor som stått på forsnacken det var storharr som gjort plogarna.

Janne med drömharren, 1,5 kg

Efter några kast sitter första harren, dryga kilot. Efter detta fortsätter det makalösa fisket med harr mellan 1,2 kg upp till dryga 1,5. Min geting tas med lugna påslag av harr efter harr, fisk som finns inom ett begränsat område på bara några tiotals meter. Samma eufori har även mina fiskekamrater, detta är något av ett magiskt ögonblick.


Copyright © Fiskeklubben Nymphen