Mikael Frödin samt årets fest 2005


Årets galakväll inleddes med ett två och en halv timme långt föredrag av Mikael Frödin. Mikael tog med oss på ett äventyr världen runt och visade bilder på laxar vars storlek vi endast vågar drömma om att få. Kvällen avslutades senare med middag och prisutdelning där Laszlo stod som värd för kalaset.

Som årets föreläsare, hade Mikael Frödin bjudits in och alla hade samlats i en av Ävlkullegymnasiets många lokaler. Micke började föreläsningen med att han rådfrågat sin kompis om hur många bilder man normalt brukar köra på en sådan här föreläsning. Tja, sa kompisen, mitt program består av 90 bilder. Okay, sa Micke, jag har 700! Det går aldrig, svarade kompisen. Micke sa sen till oss att han därefter kapade ned antalet till 500 och att det därefter började bli svårt att reducera mer. Vi gissade att det skulle bli många och att tempot skulle bli högt eftersom han endast hade två timmar på sig. Vi anade inte vad som skulle komma.

Micke började i Skottland och i Whiskyns trakter där han visade granna bilder på både lax och natur, sedan österut till Ryssland och Kamtjakta, fortsatte därefter till Kanada med siktet inställt på Steelhead, därifrån över till Alaska på jakt efter kungslaxen, därefter igen över till Ryssland och då Kolahalvön för att bekräfta att det finns stor lax där (vilket det fanns), ner till Argentina för att fiska öring och till sist då vi tappat räkningen på alla bilder och platser upp till Kuba och tropiskt fiske i mangroveträsket. Det sista har säkert en del av er sett på TV, bland annat då Micke drog en rätt bastant haj på fluga.

Många bilder blev det och mycket information, men en del fastnade och till dem hör väl hur Micke i Kamtjakta hörde nåt djur bakom ett hörn med snår dit han var på väg. När han kom runt hörnet var djuret borta, men han hittade ett alldeles färskt björnspår där han med båda fötterna, storlek 44, fick plats i ett av björnens avbild av trampdynan. Kamtjakta har världens största björnstam och kan tänka mig att Micke har ägnat en och en annan tanke på vad som kunde ha hänt om björnen valt motsatt väg.

Ett annat inslag som fastnade var kungslaxfisket uppe i Alaska och med fluga. Ortsborna trodde inte det var möjligt att fiska med fluga och avrådde starkt från detta. Micke med flera, hade dock andra planer, men fick kraftiga problem och många spön och tafsar gick åt. Våld, och åter våld, var det som gällde för att få upp dem. Metoden som gällde var, fick du napp så håll i, veva om du kan och släpp aldrig rullen. Släppte du en meter så drog fisken ut hela linan, med backing och allt och hade du tur fick du behålla spöt. En av deltagarna fick till exempel tafsen avsliten i ett, och han körde då med storlek 0.60! Han rådde dock bot på detta genom att tvinna två stycken 0.60 tafsar! och sedan höll den. Storlek på fisk? Tja, den störste Micke fick var på 26 kg och den kämpade han med i två timmar och en dryg kilometer nedströms.

Efter Mikael Frödins föreläsning drog vi över till Metsos lokaler på Järnvägsgatan för att få lite mat i magen. Laszlo hade ställt till fest och bålen inledde denna. Maten kom senare och filéer med kantarellsås blev det. Undertecknad hade hand om toastmasteriet och försökte med viss möda hålla ordning på kalaset.

Ingen fiskeklubbsfest utan prisutdelning, och första priset gick i år till Jim Svärd (Läs motiveringen, klicka här!) för hans otroliga angagemang åt Svarttjärn och det jobb han lägger ned på att hålla denna iordning. Jim fick en anmärkningsvärd mängd flugor med sig hem i bagaget tillsammans med motiveringen inramad på sant Nymphenvis. Stig Sewik fick därefter uppraget att dela ut sitt eget pris, årets Sewikare.Detta gick till Lars Bäcker (Läs motiveringen, klicka här!) för hans bedrift att inte fått någon fisk under hela året trots att han dels medverkat på öringresan och bevisligen varit uppe vid svarttjärn. Tung bedrift och hans enda försvar var, att han ju är nybörjare.

Bertil Johansson hade äran att dela ut årets kaggpris. Vinnaren fick det eftersom han dragit upp mest fisk av alla i vår lilla tjärn, trots att han på alla möjliga sätt försökt förklara att det inte var han. En bortförklaring var bl a att han haft med sig gästfiskare. Sånt håller inte, och priset gick därför till Laszlo Szabo (Läs motiveringen, klicka här!). Laszlo höll sedan en frågetävling med temat fiske och svårighetsgraden på denna tävling bedömdes nog allmänt och utan tvekan som svår. I vilket fall, alla fick rätta sig själva och Bertil Johansson tog därför hem första pris.

Betygsättning av festen som helhet är inte upp till mig att bedöma då jag var inblandad, men att jag tror de flesta hade trevligt. Mikael Frödins föredrag är väl de som de flesta lägger på minnet tillsammans med maten vi fick. Vilket kanonkäk.


Tommy Kallerdahl


Copyright © Fiskeklubben Nymphen