Öringresan 2009Strålande väder med grönskande ängar gjorde årets öring resa till en av de härligaste fast med månen i fel fas samt frånlandsvind gjorde densamme till den mest svårfiskade. Årets resa ner till Nösund på Orust hade vi flyttat till att ligga i mitten April då förra årets resa som låg i början av April var den kallaste i mannaminne.

Årets väder bjöd på strålande sol men att det blåste ostvind vilket innebar frånlandsvind och mindre bra för fisket. Det var dessutom halvmåne och lågvatten vilket gjorde att fisken lyste med sin frånvaro. Detta samband och vetenskap är inte akademiskt bevisad men vi fiskare vet ju att det vore bortkastade pengar bara för att bekräfta att så är fallet.

Lars Bäcker samt Jesper B och Martin E körde ner redan på torsdag morgon och började sitt fiske vid lunchtiden. Jag och Stefan C körde ner på kvällen och jag hade ungarna med mig vilka skulle bo hos mina föräldrar. Raimo, Sune F och Mikael J körde ner på fredagen. På spel stod en liter Jameson whisky från Irland och största öringen var det som gällde.

Med flugaskarna fulla med öringflugor spred vi oss och de flesta drog sig till gamla beprövade ställen. Det var väldigt svår fiskat och frustationen och uppgivenhet var nära tillhands. En del plattfisk drogs upp. Martin trodde han fått på en tångruska men till hans förvåning kämpade den emot. Upp kom en skrubbskädda på några hekto. Själv drog jag upp en likadan på ca 5 hekto och jag var inne på att spara den men att den skulle endast räckt till en person så den fick gå tillbaks. Denna var för övrigt den enda fisk jag fick.

Några öring togs dock upp men endast en öring var över den tillåtna gränsen på 45 cm. Stefan fick en som han hävdade var 43-44 cm som ingen trodde på efter att ha fått sett foto där han höll den och han korrigerade sedan ner denna längd med en decimeter efter att kontrollerat sin markering på spöt. Lars fick två över 40 cm men ej över 45 och Martin drog upp en öring på 47 cm som vägde ca 900 g. Med denna så tog han hem första priset och vi övriga får sukta efter whiskyn och samtidigt tänka över situationen till nästa år.

Tommy Kallerdahl


Copyright © Fiskeklubben Nymphen