TL nr4 1989  

Två storfisk-flugor


Vinge och huvud: som på Streaking Caddis, med vingen sträckande sig bakåt till stjärtens spets. En stor fluga, alltså, ungefär dubbelt så stor som en normalstor Streaking Caddis. Men såväl stor regnbåge som grov öring gillar den!

Ett annat storfisk-mönster, även det från Hökensås men komponerat av en annan veteran från åsen, Lennart Ottosson, bygger på det inte okända förhållandet an gult är en mycker bra höstfärg för stor regnbåge.

Knallgult skall det vara, och Lennarts specialfluga ser ut så här:

  • Krok: nr 6-8 streamerstorlek.
  • Kropp: tätt lindad fin, rund silvertinsel, eller våfflad silvertinsel.
  • Vinge: tunn undervinge av några strån knalhöd kalvsvans, fylligare övervinge av knallgul kalvsvans.
  • Huvud: muddlerbundet, ärtformat huvud av 1/3 röd kalvsvans, längst fram, och 2/3 gul kalvsvans, bakre delen av huvudet.

Lennarts "guling" är en våffluga, en streamer, men har visat sig vara en mycket fin storfiskfångare under den gångna hösten.

Men även andra "gulingar" har fångat stor fisk, t.ex. Dog Nobbler- och Wooly Bugger-varianter med gula kroppar och gula marabou-stjärtar.

Men själv fiskar jag helst med Lennarts "guling". Den är läckrast, det tycker både jag och "bågara".

Bengt Öste

Lämpliga storlekar är nr 6 och 8 streamerkrok
Stjärt : centimeterlång bunt hjorthår.
Kropp: muddlerbundet hjorthår, klippt till fet cigarrform.

De mycket stora regnbågar - fiskar från kanske 2-3 upp till 6 kilo - som numera allt oftare sätts ut i put-and-take-sjöar har ibland blivit en ganska knepig utmaning för även duktiga llugbindare.

Visserligen låter de sig fångas, de också - men hur skall man få dem att stiga till en torrfluga, när de ytterst sällan vakar?

Jodå, även det lilla problemet låter sig lösas, med samma recept som så ofta fungerar på stor, vild öring.

Stor fisk uppskattar stora matportioner, och regnbågen är inte något undantag. En ypperlig storfisk-fluga, som visat sig ge fina resultat även under "blint" torrflugefiske efter mycket stor regnbåge, är en variant av Streaking Caddis, som komponerats av en Hökensåsveteran, Barry Lindgren.


Copyright © Fiskeklubben Nymphen