Min favoritflugaPresenterad av Cornelis Hollestein Cor

COR´S HARE´S EAR

(Gold ribbed hare's ear variant)

Hår i olika former är ett material jag gärna och ofta använder. Det brun/svarta täckhåret ger en naturlig färgnyans. Jag gör en egen "haröre" blandning av alla hårda bruna hår på 2 par öron, täckhår och underull från pannan på en harmask samt täckhår från c:a 3 cm2 på harryggen. Blandningen görs med hjälp av en elektrisk mixer.

Min version av GRHE tog form för ungefär 10 år sedan. Den har följt med på fiskeäventyr i 15 länder från Sahara till Sibirien. Och jämnt och ständigt har den tagit fisk. Jag binder den i storlek 8 - 16. Fördelningen i flugan är 1/3-del stjärt, 1/3-del backkropp och 1/3-del thorax. Stjärten blir i praktiken en del av backkroppen, förtyngningen, i form av bly, som ligger i thoraxen gör bakkroppen rörlig. Min GRHE är en fluga i en egen haröreserie av 4 olika flugor, nymph, 2 olika kläckare och en torrfluga.


Mönsterbeskrivning


Krok: TMC 2312 #8-16
Bindtråd: Svart, brun eller camel *
Förtyngning: 4, 8 eller 12 varv blytråd 0,25 för #8 + 10, 0,20
för #12 + 14, 0,15 för #16
Stjärt: En bunt täckhår från harens rygg, (ingen underull)
Ribbing: Oval guldtinsel, tunn
Kropp: Haröredubbing
Vingsäck: Fasanstjärtfjäder
Thorax: Haröredubbing

Bindbeskrivning

- Klickabara bilder för större format


1. Linda blytråden och fäst in med bindtråden som vanligt. Koniskt framför och bakom, gå bakåt med bindtråden till 2 mm bakom hullingen. Bind in stjärten, skall vara halva kroppslängden, bind in ribbingen. Dubba tråden tunt och forma kroppen konisk fram till blyet.

2. Linda ribbingen, motsols, 4 varv och fäst in, klipp av. Fäst in en sektion fibrer från fasan stjärtfjäder, 5-6 mm bred, där kroppen slutar. Gå tillbaka med bindtråden.

3. Gör en dubbingloop (ögla) sätt in dubbing-twistern, ladda loopen med dubbing, spinn ihop loopen med hjälp av twistern.

4. Linda thorax, stryk dubbingen bakåt för varje varv. Stanna där blyet tar slut. Ta tag i fasanfjäderstrålarna med högerhands tumme och pek-finger, med vänsterhands tumme och pekfinger stryks dubbingen lätt bakåt och nedåt på sidorna, vik fram fasanfjäderstrålarna och fäst in. Klipp av överskottet och forma huvudet, avsluta på vanligt vis.*/ svart vid 12 varv versionen, brun vid 8 varv och camel vid 4 varv. På så sätt ser jag vilken förtyngning flugan har. Annars är det svårt at skilja ur dom.


Cornelis Hollestein

Copyright © Fiskeklubben Nymphen