Min favoritflugaGold Ribbed Hair´s Ear
- presenterad av Cornelis Hollestein

Cor

Mönsterbeskrivning

Krok   TMC 5230 #8-12
Bindtråd   Unithread 8/0
Stjärt   En bunt täckhår från harens rygg
Ribbing   Oval guldtinsel, tunn för #12, medium för #8 och 10
Kropp   Haröredubbing (egen blandning, se beskrivning i
  tidigare Tight Lines)
Hackel   Täckhår från harens rygg

Man kan med all rätt fråga sig varför man skall binda en fiskefluga som är så krånglig att göra. Det finns hundratals mönster som är mycket lättare. Denna fluga är, när den är rätt bunden, ganska robust och har en oerhört bra flytförmåga. Efter att man har krokat och landad ett antal fiskar med den så flyter den fortfarande och även i snabbt rinnande vatten håller den sig riktigt bra. Hemligheten ligger i tätheten. Flugan skall bindas kompakt och tätt. På så sätt ta det lång tid innan vatten lyckas tränga in så mycket att den sjunker. Mycket jobb alltså, men enligt min uppfattning absolut värd besväret.
Själva flugan kom jag på för mer än 10 år sedan och att den fortfarande finns med i min ask är ett bevis på att den verkligen fungerar och då inte enbart under stora dagslända kläckningar men även som så kallat sökmönster.


Bindbeskrivning - Klickabara bilder för större format
1. Fäst in bindtråden mitt på krokskaftet, linda bakåt. Bind in stjärten, skall vara lika lång som kroppen (och det blir då 2/3 del av krokskaftets längd). Bind in ribbingen. Dubba tråden riktigt tunt och kompakt och forma en konisk kropp genom att först gå framåt, sen bakåt 2/3 av kroppen, framåt igen, sen bakåt 1/3 och till sist framåt.
Linda ribbingen, motsols, i 4 jämna varv och fäst in, klipp av. Se till att ribbingen sitter riktigt tight.

2. Gör en dubbingögla med bindtråden och häng dubbingtwister i öglan. Ladda öglan med täckhår från harens rygg. Det är lättare sagt en gjort. Pälsen på harens rygg består av 3 olika typer av hår. Först är underpäls, som är mjukt, vit närmast skinnet, grå/svart i spetsen. Den andra typen är täckhår som är styvare och längre, vit närmast skinnet, sen svart, sedan ljusbrun med en svart spets. Detta hår ger haren sin naturliga färg. Till slut finns det en 3e hår typ, flera centimeter lång och oftast helt svart. Av denna typ finns det bara några stycken per cm2. Det enda hår vi använder för att göra en hackel är hårtyp 2, täckhåret.
Klipp av en liten bunt hår, håll det vid den yttersta ljusbruna spetsen, dra nu försiktigt bort underpälsen, håll nu täckhåret vid den avklippta änden. Nu kan man lätt ta bort de få långa svarta håren. Sista steget innan håret är färdigt är att klippa av den vita underdelen.
Ladda bindöglan med 4 eller 5 buntar hår. Fördela håren så jämt och rakt du kan, den avklippta rotändan skall sticka ut så lite som möjligt. Spinn med dubbingtwister.

3-5.Linda i täta varv framåt, stryk håren bakåt för varje varv. Bind in, klipp av. Forma ett litet huvud, whip-finish, lacka. Till sist, räta till hacklet genom att dra det framåt.Copyright © Fiskeklubben Nymphen