Min favoritflugaMP52 - mönstret av Marc Petitjean

Presenterad av Laszlo Szabo

CDC-fjäder var och är så dyr att ekonomin inte ger större utrymme för att experimentera med detta material. I dag, efter några års "time out", har intresset kommit igång igen då jag fick ett parti av en vän. Numer binder jag febrilt av dessa mönster och har i Tight Lines tänkt dela med mig av både intresse och kunskap. I följande nummer kommer det att presenteras ett antal olika mönster och serien jag presenterar blir inte någon slända med dessa olika utvecklingsstadier, utan en blandning av allehanda sländor och insekter.

Först ut ett mönster som är döpt till; MP52 (Caddis), en bokstavs- och sifferkombination, som vanligt. MP är initialer för den världsberömde flugbindaren som heter Marc Petitjean. Han har många flugmönster på sitt samvete och så vitt jag vet så har även dessa namn typ MP10, MP11 osv.

Vill du veta mer om CDC-fjäder och mönster, läs boken; Tying Flies with CDC av Leon Links.Mönsterbeskrivning


Krok TMC 5230, #10-16
Bindtråd Svart, 12/0 eller 8/0
Kropp Lång CDC fjäder, naturfärg
Vinge CDC fibrer, naturfärg
Huvud Bindtråden

Bindbeskrivning - Klickabara bilder för större format


1. Täck krokskaftet med bindtråden. Bind in en CDC fjäder vid övergång skaft och böj. Gå framåt med bindtråden stanna vid ca en kvarts skaftslängd från öglan och låt bindtråden hänga där.


2. Tvinna CDC fjädern och linda den som kropp till den hängande bindtråden, fäst med whipfinish. OBS! klipp inte av fjädern, den behövs till thorax.


3. Riv av en bunt fibrer från en CDC fjäder och bind in det som vinge. Gå fram till kroköglan med bindtråden.


4. Bygg upp thoraxen med resterande kroppsmaterial. Forma huvudet, avsluta med whipfinish samt trimma vingen.Laszlo Szabo

Copyright © Fiskeklubben Nymphen