Min favoritflugaFrilevande nattsländelarv - egen variant
presenterad av Niklas Lövgren

Detta är en riktigt fiske fluga. Den ser inte mycket ut för värden där den ligger i asken bland alla torrflugor men i vattnet och rätt fiskad är det få flugor som slår den på fingrarna. Den är bland dom mer hållbara flugor som jag fiskat med och alla klarar av att binda den, men jag vet faktiskt inte vad mönstret heter. Jag band den första gången för ca 4år sedan efter en beskrivning från Internet. Jag inte hade det rätta materialet som angavs i beskrivningen så det blev en egen variant. I olika storlekar funkar den till det mesta och jag har använt den framgångsrikt i fjällen, Svarttjärn, Glomma m.m.

Flugan kan fiskas på många olika sätt. I stilla vatten tar man hem den sakta i jämnt tempo så den sakta färdas igenom vattnet. Att lägga in några små oregelbundna ryck då och då kan vara bra. I strömmande vatten så har jag haft bästa framgång genom att använda mig av nappindikator och uppströms nymphfiske. Det var så jag började använda flugan och den fungerar fortfarande bästa på det viset. Det är lite knepigt att fiska med nappindikator till en början men när man vant sig och kan se hugg så är det nästan lika kul som fiske med torrfluga och effektivare. Om inte nappindikator faller en i smaken fungerar den även som en gammal klassisk våtfluga dvs. nedströmsfiske och låta flugan dragga över fisken.

Mönsterbeskrivning

Krok Scud/Shrimp t.ex. Kamasan B100 strl. 8-14
Bindtråd Svart, 12/0 eller 8/0
Ribbing Koppartråd
Förtyngning Blytråd
Kropp Oliv dubbing
Thorax Svart dubbing
Ryggsköld Bodyflex, transparant
Huvud Bindtråden


Bindbeskrivning - Klickabara bilder för större format


1. Börja med att bind in tråden. Flugan skall börja långt ner i krokböjen, nästan där den är lodrät. Om du skall förtynga den, vilket jag brukar göra, så ska det nu läggas på lite bly ungefär mitt på skaftet. Börja med att binda in plastremsan som ska bli täcksköld och ribbingen. Sätt sedan på dubbingen så den blir hyfsat smal och kompakt.2. Dubba 2/3 av kroppen och ta av överflödet av dubbing. Byt till den svarta dubbingen och dubba den lösare än den gröna för den ska kammas ut senare.3. Lägg över täckskölden och fäst den fram vid ögat. Lägg sedan på ribbingen utanför och förankra ryggskölden med den så den inte flyttar på sig åt något håll. Gör ett snyggt huvud, lacka och du har en riktig fiskarfluga!

4. Flugan kan göras i många olika färger, som med fisken anpassar sig även insekterna efter den botten dom lever vid så i älvar med mycket sand kan en ljusare variant vara bättre. Som regel kan sägas att thoraxen alltid ska ha en mörkare nyans än kroppen.Niklas Löfgren


Copyright © Fiskeklubben Nymphen