Min favoritflugaNymph med vävd kropp

presenterad av Laszlo Szabo


Att virka, eller snarare knyta, flugkroppar är ingen ny innovation. Redan på 1970-talet kom jag i kontakt med tekniken och knöt med denna teknik ivrigt flata flugkroppar, för det är det det handlar om; att göra en massa knuter. Efter att ha flyttat ett antal gånger och efter ett långt uppehåll med tekniken förlorade jag kunskapen.

Åren har gått och norskan, Torill Kolbu, tog upp tekniken och kallade den för virkad kropp. Skillnaden är att hon använde virknål för att göra dessa enkla knutar och döpte om tekniken till "virkteknik" som t.o.m. patenterades.

Jag har inte kunnat släppa tanken på denna genuina "virkteknik" så häromdagen tog jag datorn till hjälp i jakten på denna. Jag fann vad jag sökte och tänkte med detta delge er tekniken här nedan.Mönsterbeskrivning

Krok TMC 200R strl.8 eller motsvarande
Bindtråd Matchande kroppsfärg
Stjärt GummiStrips
Kropp Super Chenille, 1 tråd mörkare och 1 ljusare
Vingsäckar Swiss Starw*
Antenner GummiStrips
Thorax Super Chenille, ljusare tråden från kroppen
Ben Mjuk hackel, matchande kroppsfärg


*/ Brinkhoff i Tyskland har den i olika färg (€ 2,50/karta )


Bindbeskrivning


1. Täck krokskaftet med bindtråden och bind in stjärten. Bind in kroppsmaterialet på krokskaftet vid 1/3 av från kroköglan och bakåt, en tamp längs vardera sida. Avsluta och klipp av bindtråden. Vänd städet med kroköglan pekande mot dig.


2. Gör en enkel knut under kroken, så att den ljusare tampen kommer ur knuten mot dig (den ljusare tampen skall alltid komma ut mot dig).


3. Öppna knuten och trä den bildade öglan över krokskaftet, den mörkare tampen skall vara över och den ljusare under krokskaftet. För ner knuten till krokböjen. Håll tamparna horisontalt och vinkelrätt i förhållande till krokskaftet och dra åt knuten lagom hårt.


4. Gör en ny knut, nu har tamparna bytt sida. Kom ihåg att den ljusa tampen även nu skall komma ur knuten mot dig. Upprepa från 3.


5. Upprepa stegen 2-4 tills önskad kroppslängd erhållits, ca 2/3 av krokskaftet. Fäst tamparna och klipp bort den mörkare tampen, den ljusa sparas till thorax.


6. Bind in vingsäcken, hacklet och antenner. Linda thoraxmaterialet framåt och lämna plats för huvudet. Linda hacklet över thoraxen, bind av.

7. Sträck vingsäcken bakåt och vik den framåt över en dubbingnål och förbi thoraxen, fäst den. Upprepa denna procedur där vingsäcken skall vända vid halva den tidigare (se bilden), bind av.


8. Trimma hacklet flat på undersidan, samt stjärt och antenner till lagom längd. Forma huvudet, avsluta med whipfinish.


Laszlo Szabo


Copyright © Fiskeklubben Nymphen