Min favoritflugaOnce and Away- av Hans von Klinkhammer

Presenterad av Laszlo Szabo

Jag lovade i förra numret av TL att ett antal CDC-flugor kommer att presenteras framöver. Den här gången är en kläckares tur, vilket är enklare att binda jämfört med föregående mönster (MP52), fast det kräver ytterligare en "annorlunda" material. Och detta material kommer från an amerikansk vildsvin, Peccory. Peccory´s hår är ganska styvt och det bör blöttläggas innan man använder. För det besväret får man en vackert segmenterat kropp med omväxlande mörkare och ljusare segment. Som ersättningsmaterial går bra med påfågelquill eller motsvarande.

Mönsterbeskrivning

Krok TMC 2487 #12-16
Bindtråd Svart, 12/0 eller 8/0
Kropp Peccory (vildsvinshår)
Vingesäck CDC-fjäder, naturfärg (2-4 st beroende av krokstorleken)
Thorax Påfågelherl (2-4 st beroende av krokstorleken)
Vinge CDC-fjäder, naturfärg
Huvud Binstråden

Bindbeskrivning - Klickabara bilder för större format1. Täck krokskaftet med bindtråden och bind in Peccoryhåret med spetsen vid övergång av krokskaft och krokböj. Gå fram med bindtråden till kvarts krokskaftsläng från kroköglan och låt bindtråden hänga där. Linda Peccoryhåret med täta varv framåt till den hängande bindtråden och bind av samt klipp bort överflödigt material. Bind in vingsäcken.


2. Bind in påfågelherlen. Tvinna bindtråd och påfågelherl till en sträng samt linda dem till thorax. Bind av.


3. Fäll vingsäcken framåt över thoraxen och fäst den bakom kroköglan. Lämna lite "luft" mellan thorax och vingsäck samtidigt som vingen får en lagom längd utan att trimma. Rätta upp vingen genom att lägga några bindtrådsvarv mellan kroköglan och vingroten.
Laszlo Szabo


Copyright © Fiskeklubben Nymphen