Min favoritflugaRäkimitation

presenterad av Per Stenberg

Detta mönster kom jag på genom "erfarenhet" och inspiration från andra havsöringsflugor. Jag lade till lite av det ena och lite av det andra och vips så hade jag en gångbar fluga. När flugan kom susande förbi den borstmaskbetande öringen fick den sig nog en tankeställare och hugg till.
Resultat; en havsöring på 1,65 kg.

Jag fiskar den med en intermediate tafs och ca 60 cm flyt tipping, låter den sjunka lite grann och drar hem den med ca 15-20 cm långa drag, inte ryckigt men lugna drag, väntar 2-3 sekunder och gör ett till och väntar 2-3 sekunder osv. Kan även variera med att dra 2-3 drag innan uppehållet, beroende på temperatur i vattnet. När jag drog min fining var det 4 grader i vattnet, och enligt en källa är idiotiskt att fiska havsöring under 6 grader.Mönsterbeskrivning


Krok TMC 2312 strl 8-10
Tråd UniThread 8/0 Svart
Stjärt Rainbow Crystalflash
Kropp Orange Antrondubbing eller dylikt
Ribbing Koppartråd medium
Ögon Silverkätting medium
Hackel Orange Whiting Hackel
Förtyngning Blytråd medium
Huvud BindtrådenBindbeskrivning - Klickabara bilder för större format1. Fäst bindtråden, linda blytråden på ca 1/3 av kroken med start ungefär 3 millimeter bakom krokögat. Fäst ögonen där krok-böjen börjar. Fäst sedan in 8-10 strån av crystalflash som stjärt, med ungefärligt utstick på 2-3 cm.2. Fäst in koppartråden som sedan används för att ribba fast hacklet. Bind in antrondubbing och gör en fyllig men kompakt kropp fram till att det är 2-3 millimeter kvar till krokögat. Fäst in hacklet.3. Palmerlinda nu hacklet bakåt till koppartråden. Bind fast hacklet med hjälp av att linda koppartråden fram till huvudet. Bind fast och avsluta med en whipfinish. Lacka knuten och lägg även lite lack där bak vid fästpunkten av hacklet.

Nu är det bara att sticka ut och dra storöring.
Copyright © Fiskeklubben Nymphen