Min favoritflugaPresenterad av Jan Petersson

Ultrapuppan

Ultrapuppan

Ultrapuppan är en av mina absoluta favoriter, då kanske främst i strömmande vatten, men den går även bra på regnbåge. Den kom till efter en resa i Norge, då jag haft ett kanonfiske på Rolfs balsaflugor. Just balsaflugor har blivit något av en favorit för mig. Så jag började experimentera själv och göra en massa olika kreationer i balsa i alla möjliga färger och varianter. Just den här har visat sig vara mycket lyckad. I strömmande vatten är det en helt suverän fluga som har många harrar på sitt samvete. Den ligger precis i ytfilmen oavsett hur länge du kastat med den. Jag fiskar den som vilken torrfluga som helst.

Mönsterbeskrivning

Krok Torrflugekrok, storlek 14-18
Bindtråd Svart
Kropp Balsaträ
Vingsäck Vitt polygarn
Hackel Grizzly, svart

Bindbeskrivning

Forma en lätt avsmalnande cylindrisk kropp av en balsastav (6x6 mm). Finns att köpa i välsorterade hobbyaffärer. Jag brukar göra minst 20 kroppar. Skär en skåra så att du kan sätta den på kroken. Sätt kroken i bindstädet: Lägg bindtråd på 2/3 av den bakre delen av kroken. Stanna med bindtråden vid krokböjen. Lägg snabblim på bindtrådsbädden och tryck dit balsakroppen. Gå fram med bindtråden över balsakroppen för att fixera fast den. Fäst bindtråden och låt den torka. Måla bakre delen (60%) gul, och den främre delen (40%) svart med en hobbyfärg (typ humbrol). Det är fritt att experimentera med andra färger. Låt torka över natten. Lacka kroppen minst tre ggr.

Gör en vingsäck framför balsakroppen. Det är ej nödvändigt med en vingsäck utan det är om man vill se var flugan befinner sig i snabbt vatten. Bind in hacklet och linda 3-4 varv. Klipp hacklet på undersidan. Lämna gärna någon mm. Fäst bindtråden och lacka huvudet klart.


Jan Petersson


Copyright © Fiskeklubben Nymphen