Min favoritflugaPresenterad av Rolf Ahlkvist


Mitt val är enkelt, Woolly Worm. En gammal kärlek som aldrig tillåts rosta i flugasken. Den har i år svarat för de flesta öringar och i stort sett samtliga harrar jag har fångat under säsongen. Flugtypen är gammal och finns omnämnd i skrifter redan från 1600-talet under namnet Palmer Worm. Den förekommer i många olika material och utföranden, men gemensamt för dem alla är en palmerhacklad mer eller mindre fet kropp vanligen bunden på streamerkrok.
Framlidne flugfiskeoraklet Joe Brooks hade en speciell förkärlek för Woolly Worm och ansåg att dess effektivitet bl.a. berodde på att flugan ser likformig ut, oavsett ur vilken vinkel fisken iakttar den. Han tyckte sig nämligen ha märkt att fisken ofta skyggade för en sjunkfluga som plötsligt tippade över, och så att säga vände fel sida upp.
"Ullmasken" kan med fördel fiskas under överhäng i strandkanten, fritt drivande med strömmen eller som bottenrullare i grundare partier. Helt perfekt är den för fiske i djuphålor och i lä bakom stenar och trädrötter, om man ger slack i linan och låter flugan rota runt på egen hand. Woolly Worm är lika användbar i stilla vatten. Tändstickskorta ryck med pauser emellan brukar ge resultat. Jag binder Woolly Worm i två versioner. Båda i dekorativ färgsättning och med den stiliserade enkelhet som kännetecknar en god fiskefluga.

Bindbeskrivning

1.
Krok: 8-12 streamer
Bindtråd: Valfri
Tag: Ljusgrönt antron-garn
Kropp: Mörkbrun chenille
Hackel: Svart sadelhackel m. insidan vänd framåt
Förtyngs med koppar-eller blytråd
2.
Som ovanstående, fast m. röd antron-tag, svart chenille-kropp och grizzle sadelhackel


Rolf Ahlkvist

Copyright © Fiskeklubben Nymphen